Προγεννητική Παιδιατρική Επίσκεψη

του Παιδιάτρου Κωνσταντίνου Ε. Νικολάου, MD/PhD

Τι είναι;

Είναι η ενημέρωση των μελλοντικών γονέων από τον παιδίατρο πριν τον τοκετό, συνήθως στις αρχές του 3ου 3μήνου της κύησης (έως την 36η εβδομάδα).

 

Σε ποιους γονείς απευθύνεται;

Η προγεννητική επίσκεψη του παιδιάτρου συστήνεται για όλες τις οικογένειες που περιμένουν παιδί.  Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για γονείς που περιμένουν το πρώτο παιδί, γονείς που δεν έχουν πείρα, μονογονεϊκές οικογένειες, κυήσεις υψηλού κινδύνου, επιπλοκές κύησης, πολύδυμες κυήσεις και γονείς που έχουν στο παρελθόν περιγεννητική απώλεια εμβρύου ή τέκνου. Είναι επίσης χρήσιμη σε γονείς που προγραμματίζουν να υιοθετήσουν παιδί..

 

Είναι απαραίτητη;

Ο ρόλος και η σημασία της προγεννητικής παιδιατρικής επίσκεψης έχει περιγραφεί ήδη από τη δεκαετία του 1960, ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics), μέσω της «Επιτροπής ψυχοκοινωνικών θεμάτων υγείας παιδιού και οικογένειας» (Committee on Psychosocial Aspects of Child and Family Health) προτείνει τη διενέργεια της από το 1984, με επαναλαμβανόμενες οδηγίες της το 2009, 2001 και 1996.

Ποιοι είναι οι στόχοι της;

Στόχοι της προγεννητικής επίσκεψης του παιδιάτρου είναι:

α. Η εγκατάσταση θεραπευτικής συμμαχίας μεταξύ της οικογένειας και των παιδιάτρων

β.  Η συλλογή χρήσιμων πληροφοριών από την οικογένεια, η οποία αφορά τόσο στη λήψη οικογενειακού και  κοινωνικού ιστορικού όσο και τις προσδοκίες, ανησυχίες και γενικές απόψεις των γονέων για τη γέννηση το παιδιού τους.  

γ. Η προληπτική καθοδήγηση και ενίσχυση των γονεϊκών δεξιοτήτων.

Οδηγίες χορηγούνται σχετικά με τη διατροφή και την ενίσχυση του μητρικού θηλασμού, τη φροντίδα του νεογνού, την αναμενόμενη συμπεριφορά του νεογνού εντός και εκτός του μαιευτηρίου το ρόλο του πατέρα στον μητρικό θηλασμό, την ασφάλεια του νεογνού -περιλαμβανομένης της θέσης ύπνου, του τρόπου κρατήματος του βρέφους,  της ορθής χρήσης πιπίλας και των μέτρων υγιεινής και καθαριότητας-, το ενδεχόμενο επιλόχειας κατάθλιψης και συναισθήματος ακαταλληλότητας  κ.α.. Ενδεχομένως συζητούνται οι τρόποι καθησυχασμού ενός ανήσυχου μωρού. Πληροφορίες παρέχονται και σχετικά με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

 

 

 

 

 

 

Επιπρόσθετα, δίνονται σωστές πληροφορίες για την ασφαλή μετακίνηση του νεογνού με το αυτοκίνητο, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό του σπιτιού για την έλευση του νεογνό, ώστε να αποφεύγονται λάθος και περιττές επιλογές και δαπάνες.

δ. Η Αναγνώριση και προσέγγιση περιπτώσεων υψηλού κινδύνου.

Ενημερώνονται οι γονείς για την αξία του νεογνικού ελέγχου και των εμβολιασμών,  εξετάζεται το ενδεχόμενο παρουσίας συγγενούς νοσήματος στο οικογενειακό ιστορικό και συστήνεται η κατάλληλη παρέμβαση.  Ειδική προσέγγιση, με επιπρόσθετες επισκέψεις ή συμμετοχή ειδικών, απαιτείται σε έφηβους γονείς, γονείς μεγάλης ηλικίας, μονογονεϊκές περιπτώσεις, οικογενειακές συγκρούσεις, χρόνια σωματικά ή ψυχικά νοσήματα των γονέων, πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή τοκετού με συγγενή διαμαρτία,  σε συνδυασμό με τυχόν επακόλουθη σωματική, συναισθηματική και οικονομική επιβάρυνση των γονέων. Επιπρόσθετα συζητούνται ως παράγοντες κινδύνου η χρήση ουσιών και η παχυσαρκία της εγκύου.

 

Ποιοι είναι παρόντες;

Παρόντες στην προγεννητική παιδιατρική επίσκεψη θα πρέπει να είναι  η μέλλουσα  μητέρα, ο σύζυγος/ο-η σύντροφος, και - εφόσον οι ενήλικοι γονείς επιθυμούν-, οι  παππούδες/γιαγιάδες και άλλοι ενήλικοι που πρόκειται να έχουν ενεργό συμμετοχή στη φροντίδα του νεογνού.

 

Τι προτείνει επιπρόσθετα;

Η προγεννητική παιδιατρική εκτίμηση δεν υποκαθιστά με κανένα τρόπο το ρόλο και τη σημασία της Μαίας στη σωστή καθοδήγηση των μελλοντικών γονέων.

Αντιθέτως, επιδιώκει τη συνεργασία Παιδιάτρου και Μαίας, ενισχύοντας και συστήνοντας στους γονείς την τακτική και οργανωμένη εκπαίδευση των γονέων για τον τοκετό, το θηλασμό και όλα τα θέματα περιγεννητικής φροντίδας τα οποία οι έμπειρες και ικανές μαίες γνωρίζουν και μεταλαμπαδεύουν στους γονείς μέσω των ατομικών ή ομαδικών συνεδριών.