Πώς κόβεται η πιπίλα;

Τα περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν την πιπίλα από μόνα τους στην ηλικία 2-4 ετών.

 

Συνήθως πριν τη διακοπή έχει ελαττωθεί η χρήση της, καθώς τα παιδιά στην ηλικία αυτή περνούν περισσότερο χρόνο  στην εξερεύνηση του περιβάλλοντος γύρω τους.

 

Εππρόσθετα, η ένταξη σε σχολικό περιβάλλον, όπως π.χ. ο παιδικός σταθμός και η συναναστροφή με άλλα παιδιά συχνά τα οδηγεί στην εγκατάλειψη της πιπίλας.

 

Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι η άσκηση οποιασδήποτε μορφής πίεσης θα βλάψει παρά θα ωφελήσει. Η επίπληξη, οι χαρακτηρισμοί, τα πειράγματα, το τράβηγμα της πιπίλας από το στόμα και οι τιμωρίες δεν έχουν θέση.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν:

 

  • Αντί να επικρίνουμε το πιπίλισμα, μπορούμε να επιβραβεύουμε το παιδί για το χρόνο που δεν έχει την πιπίλα, ειδικά όταν βρίσκεται σε στρες, όπως π.χ. όταν δεν βρίσκεται με τους γονείς  του.  Μια γλυκιά κουβέντα, μια αγκαλιά είναι πολύ αποτελεσματική, όπως επίσης βοηθά πολύ ένας πίνακας επιβράβευσης.

 

  • Προσπαθούμε σταδιακά να διακόψουμε τη συνήθεια. Τοποθετήστε την πιπίλα σε σημείο που δεν έχει εύκολη πρόσβαση το παιδί ώστε να πρέπει να τη ζητάει κάθε φορά και να αποθαρρύνεται.

 

  • Εξηγούμε στο παιδί ότι πρέπει να σταματήσει την πιπίλα για να βγουν σωστά τα δόντια του.

 

  • Ζητείστε στο μεγαλύτερο παιδί να προτείνει εκείνο τον τρόπο διακοπής.

 

  • Τα παιδιά συχνά χρησιμοποιούν την πιπίλα όταν νοιώθουν ανασφάλεια ή αναζητούν φροντίδα. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρώσουμε στη διόρθωση του αιτίου που προκαλεί το άγχος και την ανασφάλεια στον παιδί.