Έντομα και Άνθρωπος

Μία μεγάλη σχέση

Όταν ο Homo sapiens (σοφός άνθρωπος) εμφανίσθηκε στη γη, τα έντομα είχαν ήδη μία πολύ μακρά ιστορία. Από την αρχαία εποχή είναι γνωστό ότι τα έντομα δημιουργούσαν προβλήματα στον άνθρωπο καταστρέφοντας τις καλλιέργειες ή τα αποθηκευμένα προϊόντα του. Χαρακτηριστικό είναι η δύο από τις πληγές του Φαραώ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, αναφέρονται σε σμήνη από αλογόμυγες και ακρίδες. Επίσης σε ανασκαφές των πυραμίδων στη Σαχάρα, σε ένα τάφο της Βασίλισσας Ιχέτις (6η Δυναστεία, 2323-2150 π.Χ.) βρέθηκε απολιθωμένο ένα έντομο που ανήκει στο είδος Sitophilus granaries L., γνωστό και σήμερα για τη ζημιογόνο δράση του σε αποθηκευμένα σιτηρά.
 

Τα έντομα είναι το πολυπληθέστερο κομμάτι του Ζωικού Βασιλείου και η σχέση του με τον άνθρωπο ήταν πάντοτε στενή, είτε με τα οφέλη που του έδινε, είτε με τις ζημιές που του προκαλούσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 25% περίπου των εντόμων είναι παράσιτα ή αρπαχτικά άλλων εντόμων, ενώ τα έντομα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών, τον εμπλουτισμό των εδαφών και τη διαχείριση των νεκρών ζώων αλλά και των περιττωμάτων τους. Μαζί με την εξέλιξη του ανθρώπου κάποια έντομα άρχισαν ν’ εξαρτώνται από αυτόν. Ψείρες, κοριοί, μύγες, σκαθάρια των χαλιών και διάφορα είδη σκόρων και ψύλλων τον ακολουθούν παντού και συνυπάρχουν στην καθημερινότητα του.

Προτεινόμενα μέτρα πρόληψης

1. Το πιο σημαντικό βήμα είναι η πρόληψη ώστε κανένα έντομο να μη μπορεί να μπει στο εσωτερικό του σπιτιού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μην υπάρχουν εσοχές ή ανοίγματα. Σφραγίζουμε τυχόν υδραυλικές ή ηλεκτρικές τρύπες και ότι πόρτες και παράθυρα σφραγίζουν καλά χωρίς ν’ αφήνουν ανοίγματα.
 

2. Η χρήση σίτας σε παράθυρα είναι ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και μείωσης του πληθυσμού που τελικά θα εισέλθει μέσα στην κατοικία μας. 
 

3. Ένα άλλο μέτρο είναι το θέμα του φωτισμού στους εξωτερικούς χώρους. Ένα αναμμένο φώς πάνω από την κεντρική πόρτα μας προσελκύει έντομα και μόλις η πόρτα ανοίξει θα εισέλθουν στο εσωτερικό.
 

4. Η διαχείριση των σκουπιδιών μας είναι επίσης σημαντικός παράγοντας αφού προσελκύει αλλά και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εντόμων.
 

5. Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εντόμων αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούν αυτά. Φυσικά μετά από κάθε χρήση της θα πρέπει να αλλάζουμε τη σακούλα γιατί αλλιώς δημιουργούμαι ένα άριστο περιβάλλον διαβίωσής τους.
 

6. Ειδικότερα για τα χαλιά μας και τα ρούχα μας συνιστάται το ξηρό καθάρισμα στο καθαριστήριο και η φύλαξη τους σε χάρτινο περιτύλιγμα. Εννοείται ότι όλοι οι χώροι φύλαξης πρέπει να είναι καθαροί και απαλλαγμένοι από τυχόν προσβολές εντόμων.

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τυχόν χρήση χημικών σκευασμάτων (βιοκτόνα) θα πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή οίκου και να λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις προς αποφυγή δηλητηριάσεων.

 

Συμπέρασμα

Η καθαριότητα μισή αρχοντιά…….

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

-Μιχαηλάκης, Α. 2006. Σύνθεση και χαρακτηρισμός βιοδραστικών φυσικών προϊόντων με εφαρμογή στη γεωργία. Διδακτορική διατριβή. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

-Μπέτζιος, Χ.Β. 1989. Αρθρόποδα υγειονομικής σημασίας. Μορφολογία,βιολογία,οικολογία, υγειονομική σημασία, καταπολέμηση