Έντομα σε ρούχα και χαλιά

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας με κατοικίες που διαθέτουν κεντρική θέρμανση και καλά σφραγισμένα παράθυρα δημιουργεί μικρο-περιβάλλοντα με σταθερές συνθήκες ευνοώντας την ανάπτυξη των εντόμων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ως εκ τούτου, υπάρχουν αρκετά είδη εντόμων που διαβιούν κοντά στον άνθρωπο και κυρίως μέσα σε ινώδη επιφάνειες (π.χ. κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, στρώματα, χαλιά, μοκέτες, κλπ.) προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές.

Ψύλλοι​Συνήθως το μέγιστο του πληθυσμού τους παρατηρείται στο τέλος του καλοκαιριού. Αν και υπάρχουν αρκετά είδη, το πιο συνηθισμένο είναι ο ψύλλος της γάτας και το οποίο μπορεί να επιτεθεί επίσης σε σκυλιά και ανθρώπους. Τα ενήλικα άτομα κρύβονται στο τρίχωμα των ζώων και τρέφονται από το αίμα τους. Σε κατοικίες με χαλιά και μοκέτες ο ψύλλος της γάτας περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του κρυμμένος βαθειά μέσα στις ίνες τους. Για το λόγο αυτό συνίσταται η συχνή καθαριότητα σε μέρη όπου κοιμούνται τα κατοικίδια, κάτω από καρέκλες και καναπέδες αλλά και στις γωνιές του σπιτιού. Φυσικά, ανεξάρτητα από τους προτεινόμενους τρόπους αντιμετώπισης, η σωστή υγιεινή των κατοικίδιων μας είναι το βασικότερο όλων. Έτσι θα πρέπει συχνά να χρησιμοποιούμε ειδικά σαμπουάν αλλά και ειδικές χτένες και βούρτσες που βοηθούν ταυτόχρονα και στην μηχανική απομάκρυνση των ψύλλων.
Ένα άλλο είδος ψύλλου, αυτού των τρωκτικών, μπορεί να προκαλέσει διάφορες σημαντικές ασθένειες όπως ο ενδημικός τύφος και η πανούκλα.

Σκαθάρια χαλιών​Τα κολεόπτερα αυτά έντομα ανήκουν στην οικογένεια Dermestidae και οι προνύμφες τους μπορούν να καταστρέψουν οτιδήποτε υφασμάτινο (πχ χαλιά και μοκέτες), δερμάτινα αλλά και συνθετικά υφάσματα. Προσελκύονται ευκολότερα από υφάσματα βρώμικα, εμποτισμένα π.χ. με ιδρώτα, χυμούς φρούτων ή γάλα.
Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η μεταφορά λουλουδιών μέσα στο σπίτι αφού τα ακμαία έντομα τρέφονται κυρίως από τη γύρη των φυτών. Επίσης, μία σημαντική εστία παρουσίας των σκαθαριών αυτών είναι φωλιές πουλιών αλλά και τυχόν υπολείμματα από νεκρά ζώα.

Σκόρος των ρούχων​Τα ενήλικα άτομα έχουν τη δυνατότητα πτήσης και προτιμούν σκοτεινά μέρη μέσα σε σπίτια. Τα θηλυκά γονιμοποιούνται και αφήνουν τα ωα τους ακόμα και σε ηλικία μίας ημέρας. Μετά την εναπόθεση των ωών πεθαίνουν, σε αντίθεση με τα αρσενικά τα οποία ζουν μερικές εβδομάδες περισσότερο προκειμένου να γονιμοποιήσουν και άλλα θηλυκά. Οι προνύμφες καταστρέφουν προϊόντα από μαλλί, τρίχες ζώων, γούνες, φτερά και γενικά κάθε υλικό που περιέχει κερατοειδή ιστό. Επίσης καταστρέφουν και την καζεΐνη. Από την καταστροφή των προϊόντων αυτών η προνύμφη κατασκευάζει μία σωληνοειδή θήκη μέσα στην οποία και αναπτύσσεται. Το είδος αυτό μπορεί να έχει αρκετές γενεές το χρόνο και αποτελεί συχνό κάτοικο μέσα στα σπίτια μας στις περιπτώσεις μη αερισμού των ρούχων και ειδικά όταν φυλάσσονται σε μέρη με πολύ υψηλή υγρασία.