Στοματική και οδοντική υγεία νηπίων, παιδιών, εφήβων ... κι όχι μόνο

Επιμέλεια ενότητας

 

Τα πρώτα δόντια του παιδιού (νεογιλά δόντια) έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της στοματικής αλλά και της γενικότερης υγείας του. 

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι πολύ σημαντική για το παιδί, έτσι ώστε να εξοικειωθεί με το περιβάλλον αλλά και με τον οδοντίατρο, και για τους γονείς που θα λάβουν συμβουλές για τη στοματική υγεία του παιδιού τους. Πρέπει λοιπόν να γίνεται μετά την εμφάνιση του πρώτου παιδικού δοντιού στο στόμα και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια. Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ακόμα και αν το παιδί δεν παρουσιάζει καμία παθολογία.

Η εγκυμοσύνη είναι μία θαυμάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο σε λίγο καιρό και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική τους υγεία. Η υγεία, η διατροφή καθώς και οι συνήθειες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και ειδικότερα για την ανάπτυξη των δοντιών του. Φροντίζοντας η μητέρα τον εαυτό της και τα δόντια της κατά την περίοδο αυτή δημιουργεί τις κατάλληλες προυποθέσεις για υγιή δόντια στο μωρό της.