Παιδιά & Αλλεργίες

 

Τι είναι αλλεργία;

 

Οι αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με τρόπο υπερβολικό σε μια κατά βάση ακίνδυνη ουσία (που ονομάζεται αλλεργιογόνο) η οποία μπορεί να εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της τροφής, μέσω της εισπνοής, με την επαφή με το δέρμα είτε μέσω ενέσιμης μορφής. Η αλλεργία δεν είναι νόσος αλλά περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να επιδράσει διάφορα μέρη του σώματος, οδηγώντας σε διάφορες καταστάσεις όπως είναι οι παρακάτω:

 

 1. Αναφυλαξία-μια σοβαρή και ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή αντίδραση.

 2. Άσθμα- προκαλείται σπασμός των αεραγωγών με την επίδραση κάποιου αλλεργιογόνου αλλά μπορεί να προκληθεί και από άλλους εκλυτικούς παράγοντες όπως είναι η λοίμωξη ή η άσκηση.

 3. Δερματίτιδα εξ επαφής- δημιουργείται ένα κνησμώδες εξάνθημα όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με ουσίες που δρούν ερεθιστικά όπως είναι το εκχύλισμα από κισσό ή βελανιδιά ή από χημικές ουσίες που μπορεί να περιέχονται σε κρέμες, αρώματα καθώς και κοσμήματα.

 4. Έκζεμα-που επίσης ονομάζεται και ατοπική δερματίτιδα και προβάλλει σαν ένα χρόνιο κνησμώδες εξάνθημα.

 5. Τροφική αλλεργία-πρόκειται για μια αλλεργική αντίδραση σε κάποια τροφή που μπορεί να παρουσιάζεται με ήπια συμπτώματα όπως είναι ο πόνος στο στομάχι ή ένα εξάνθημα στο δέρμα ή με πιο σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις όπως είναι η αναφυλακτική αντίδραση.

 6. Ρινοεπιπεφυκίτιδα- είναι μια αλλεργική αντίδραση που εντοπίζεται κυρίως στις ρινικές οδούς προκαλώντας ρινική καταρροή, ρινικό κνησμό και πταρμό καθώς και εκδηλώσεις από τους οφθαλμούς όπως ερυθρότητα, κνησμός και δακρύρροια.

 7. Αλλεργία από τσίμπημα εντόμου- μπορεί να προκύψουν σοβαρές εκδηλώσεις μέχρι και αναφυλαξία από τσίμπημα σφήκας, μέλισσας, μυρμηγκιών και άλλων εντόμων.

 8. Αλλεργία σε φάρμακα- μπορεί να εκδηλωθεί με την μορφή εξανθήματος ή ακόμα και με την μορφή αναφυλαξίας μετά τη λήψη διαφόρων φαρμάκων ή μετά από εμβολιασμό.

 

Τι προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις;

 

Οι αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται από την επαφή με αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό με την εισπνοή, με την τροφή, από τσιμπήματα εντόμων, από φάρμακα ή από την επαφή τους με το δέρμα.

 

Ορισμένα από τα πιο συνήθη αλλεργιογόνα είναι:

 • Γύρεις από δέντρα, γρασίδια και σπόρους

 • Μύκητες από την υπάρχουσα υγρασία σε εσωτερικούς ή και εξωτερικούς χώρους

 • Ακάρεα της οικιακής σκόνης που μπορεί να βρίσκονται στα κλινοσκεπάσματα, στα χαλιά και σε άλλα αντικείμενα του σπιτιού

 • Τρίχωμα ζώων όπως γάτες, σκύλοι, άλογα και κουνέλια

 • Ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα

 • Δηλητήρια εντόμων μετά από τσίμπημα

 

Οι αλλεργίες είναι συνήθως πιο συχνές σε παιδιά στα οποία οι γονείς ή και άλλοι συγγενείς είναι αλλεργικοί. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος όταν και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί.

 

Τι είναι η ‘αναφυλαξία’;

 

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να αοπβεί απειλητική για τη ζωή. Παρουσιάζεται με ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων και συνήθως εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:

 

 • Από το δέρμα-κνησμός, ερυθρότητα, οίδημα

 • Από την μύτη-φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση ή καταρροή

 • Από το στόμα-κνησμός, οίδημα χειλέων ή γλώσσας

 • Από το φάρυγγα-κνησμός, συσφικτικό αίσθημα, δυσκολία στην κατάποση, βραχνάδα

 • Από το αναπνευστικό-δυσκολία/σφύριγμα στην αναπνοή, βήχας, πόνος στο θώρακα

 • Από το καρδιαγγειακό-αδύναμος σφυγμός, λιποθυμία, σοκ

 • Από το πεπτικό-έμετοι, διάρροιες, κράμπες στην κοιλιακή χώρα

 • Από το νευρικό σύστημα-ζάλη, λιποθυμία, αίσθημα επικείμενου θανάτου

 

Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα που προκαλούν αναφυλαξία περιλαμβάνουν:

 

 1. Τρόφιμα-ιδιαίτερα ξηροί καρποί, οστρακοειδή, ψάρι, γάλα και αυγό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αναφυλαξία μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένο τρόφιμο σε συνδυασμό με την σωματική άσκηση.

 2. Τσιμπήματα εντόμων-συνήθως από μέλισσα, σφήγκα, ορισμένα είδη μυρμηγκιών.

 3. Φάρμακα-όπως αντιβιοτικά και αντιεπιληπτικά. Ωστόσο, οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και η ασπιρίνη ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις.

 

Η αναφυλαξία αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αδρεναλίνης στο νοσοκομείο όταν συμβαίνει για πρώτη φορά. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση αντισταμινικών καθώς και εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών.

 

Για την προφύλαξη και αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών επεισοδίων, τα παιδιά με ιστορικό αναφυλαξίας ή σε κίνδυνο για αναφυλαξία θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ένεση αδρεναλίνης που χορηγείται με ειδική συσκευή από τους γονείς ή από το ίδιο το παιδί όταν είναι αρκετά μεγάλο ηλικιακά.