Επιμέλεια ενότητας

Πότε πρέπει να γίνει  1η επίσκεψη στον οδοντίατρο;

Τα πρώτα δόντια του παιδιού (νεογιλά δόντια) έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη της στοματικής αλλά και της γενικότερης υγείας του. 

 

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι πολύ σημαντική για το παιδί, έτσι ώστε να εξοικειωθεί με το περιβάλλον αλλά και με τον οδοντίατρο, και για τους γονείς που θα λάβουν συμβουλές για τη στοματική υγεία του παιδιού τους. Πρέπει λοιπόν να γίνεται μετά την εμφάνιση του πρώτου παιδικού δοντιού στο στόμα και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια. Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ακόμα και αν το παιδί δεν παρουσιάζει καμία παθολογία.

 

Τα παιδιά αλλάζουν τα πρώτα τους δόντια. Γιατί πρέπει να γίνεται τόσο νωρίς αυτή η  επίσκεψη;

Μερικοί γονείς προβληματίζονται γιατί πρέπει να ανησυχούμε για τις τερηδόνες των νεογιλών δοντιών εφόσον αυτά θα αντικατασταθούν από μόνιμα δόντια. Η τερηδόνα των δοντιών μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη στιγμή που τα δόντια θα εμφανιστούν μέσα στο στόμα του παιδιού (βρεφική και νηπιακή ηλικία). Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών είναι μεγάλης σημασίας, γιατί εκτός του ότι εξασφαλίζουν τη σωστή μάσηση της τροφής, την ομιλία, την ανάπτυξη των γνάθων και τη γενική υγεία των παιδιών, προετοιμάζουν το έδαφος για την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Όταν τα νεογιλά δόντια είναι χαλασμένα, τα μόνιμα δόντια ανατέλλουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο μικρόβια με αποτέλεσμα να καταστρέφονται αμέσως. Επιπλέον πρέπει από νωρίς να εδραιώνονται οι καλές συνήθειες και να αποφεύγονται οι κακές, ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόληψη των νόσων του στόματος. Συνεπώς η άποψη ότι τα νεογιλά δόντια δεν χρειάζονται φροντίδα γιατί θα ‘‘πέσουν’’ είναι εντελώς λανθασμένη.

 

Γιατί είναι σημαντικά τα παιδικά δόντια;

 

-επηρεάζουν τη σωστή ανάπτυξη του λόγου και τη σωστή άρθρωση των λέξεων

-βοηθούν στη σωστή μάσηση των τροφών

-διατηρούν τον χώρο για την ανατολή και καθοδήγηση στη σωστή θέση των μονίμων δοντιών

-βοηθούν στην φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και των μυών των γνάθων

-γερά παιδικά δόντια δίνουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παιδί και το βοηθούν στην εικόνα πού έχει για τον  

  εαυτό του

-δόντια χαλασμένα επηρεάζουν τη γενική υγεία και τη διάθεση του παιδιού, προκαλώντας πόνο και μερικές

  φορές, πυρετό

 

Γιατί πρέπει να πάω το παιδί στον παιδοδοντίατρο;

 

Ο παιδοδοντίατρος είναι ο εξειδικευμένος οδοντίατρος για παιδιά, ο οποίος αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του στην οδοντιατρική έχει μετεκπαιδευθεί για 3 χρόνια σε αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά προγράμματα ειδίκευσης στην Παιδοδοντιατρική. Ο παιδοδοντίατρος είναι ειδικά εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει τις ανάγκες και τα οδοντιατρικά προβλήματα των παιδιών, των εφήβων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή/με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (π.χ. διαβήτη, καρδιοπάθειες, επιληψία, αιμορραγικές νόσους, λευχαιμία, κυστική ίνωση, κτλ), ή/με ιατρικά σύνδρομα (Down, Asperger, Williams, PraderWilli, Apert, Crouzon κτλ), καθώς και παιδιών με φοβία ή αυξημένο άγχος και φόβο για τον οδοντίατρο, όπως αντίστοιχα ο παιδίατρος αντιμετωπίζει τις ιατρικές ανάγκες των μικρών ασθενών.

 

Τι κάνει ο Παιδοδοντίατρος κατά την πρώτη επίσκεψη;

 

Το πρώτο ραντεβού είναι αφιερωμένο στην ενημέρωση των γονέων σχετικά με:

-τη διάπλαση, ανατολή και σημασία των νεογιλών και μονίμων δοντιών

-τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στα δόντια από την κακή διατροφή

-την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας, υποδεικνύοντας το σωστό τρόπο καθαρισμού των δοντιών

-τη σωστή χρήση του μπιμπερό και επιλογή πιπίλας

-τις στοματικές συνήθειες όπως θηλασμός δακτύλου, πιπίλας, καθώς και πώς και πότε πρέπει αυτές να

  διακόπτονται

-τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών

 

Έτσι η πρώτη επίσκεψη είναι εντελώς ανώδυνη και επιδρά πολύ θετικά στην ψυχολογία του παιδιού γιατί του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει το  περιβάλλον και τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστεί για να έχει «υγιή δόντια και ωραίο χαμόγελο».

 

Πως γίνεται η εξέταση σε τόσο μικρά παιδιά;

 

Η πρώτη εξέταση γίνεται συνήθως με το παιδί στην αγκαλιά της μητέρας ή του πατέρα, με τη μορφή παιχνιδιού, ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το χώρο του ιατρείου, τα εργαλεία, τα μηχανήματα και τη διαδικασία της εξέτασης, η οποία είναι σύντομη αλλά ουσιαστική. Ο παιδοδοντίατρος έχει την κατάρτιση και τις δεξιότητες που θα συντελέσουν στο να αποτελέσει η πρώτη επίσκεψη μια ευχάριστη εμπειρία για το παιδί, η οποία θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή.

 

Τι πρέπει να πω στο παιδί μου πριν την πρώτη επίσκεψη;

 

Η προετοιμασία του παιδιού για την πρώτη του επίσκεψη θα πρέπει να γίνει με απλά λόγια και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Μπορεί να γίνει μια αναφορά με ενθουσιασμό ότι ο οδοντίατρος θα μετρήσει τα δόντια και θα δει αν είναι καθαρά. Μην αναφέρετε τις φράσεις ‘‘Μη φοβάσαι’’ ή ‘‘Μην ανησυχείς δεν θα πονέσει’’ γιατί μόνο ανησυχία προκαλείτε. Θα βοηθούσε πολύ αν του διαβάζατε μια ιστορία ή ένα παραμύθι σχετικά με τον οδοντίατρο (Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη της Άννας Ράσελμαν, Η Δόνα Τερηδόνα του Ευγένιου Τριβιζά, Ο Ιππόλυτος ο ιπποπόταμος της Ζαραμπούκα, Πηγαίνω στον Οδοντίατρο των εκδόσεων Σαββάλα, The Berenstain bears visit the dentist των Stan και Ian Berenstain, Show me your smile!:A visit to the dentist (Dora the explorer) των Christine Ricci και Robert Roper).

Οδηγίες για μια θετική πρώτη οδοντιατρική εμπειρία του παιδιού

 

Η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μια καινούρια και «περίεργη» εμπειρία για ένα παιδί. Είναι αναμενόμενο, να νιώθει ανασφάλεια και αγωνία. Οι γονείς πρέπει να έχουν θετική στάση για να μειώσουν την αγωνία και το φόβο. 

 

  • προγραμματίζουμε το ραντεβού στον οδοντίατρο όσο πιο νωρίς γίνεται γιατί τότε το παιδί είναι πιο χαλαρό και συνεργάσιμο

  • εξηγούμε στο παιδί ότι ο οδοντίατρος είναι φίλος μας που μας βοηθάει να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή

  • προσπαθούμε να μετατρέψουμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σε μια ευχάριστη έξοδο και σε μια αφορμή για ψυχαγωγία

  • ουδέποτε χρησιμοποιούμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σαν τιμωρία ή απειλή

  • δεν διηγούμαστε στο παιδί τρομακτικές ιστορίες για τον οδοντίατρο

  • δεν λέμε λέξεις που μπορεί να το φοβίσει (πόνος, φόβος, τσίμπημα)

  • δεν εκδηλώνουμε οποιονδήποτε φόβο ή άγχος που μπορεί να έχουμε εμείς οι ίδιοι για την επίσκεψη στον οδοντίατρο

  • δεν πιέζουμε τα παιδιά να πάνε στον οδοντίατρο